Motorrijbewijs behalen

Motorrijbewijs behalen

De zomer komt er weer aan, het wordt steeds mooier weer. Met je motor kan je lekker gaan toeren of je kan er mee naar je werk rijden. Zo word je heen- en terugreis toch een beetje leuker. Wil je te weten komen hoe jij je motorrijbewijs kan halen? Lees dan verder!

Verschillende typen motorrijbewijs

Hoe oud je moet je zijn om je motorrijbewijs te halen hangt af van het type motorrijbewijs waar je voor wilt gaan. Ben je jonger dan 20 jaar, dan kan je alleen gaan voor rijbewijs A1. Er zijn verschillende typen motorrijbewijzen. Zo heb je rijbewijs A1, A2 en A.

Rijbewijs A1 is geldig voor lichte motors. Het vermogen van deze motor mag maximaal 11 kilowatt zijn. Met het rijbewijs A2 mag je middelzware motors besturen, hiervan is het vermogen maximaal 35 kilowatt. Om op zware motoren te mogen rijden met een onbeperkt vermogen moet je in het bezit zijn van rijbewijs A. Vanaf 17 jaar mag je beginnen met het theorie-examen en vanaf 18 mag je prakrijkexamen doen. Ben je 2 jaar in het bezit van rijbewijs A1, dan mag je de overstap maken naar A2. Ben je 2 jaar in het bezit van het rijbewijs A2, dan mag je het rijbewijs A gaan halen.

Ben je 20 jaar? Dan is het ook mogelijk om direct voor het rijbewijs A2 te gaan. Het is ook mogelijk om rijbewijs A eerder te behalen. Als je 24 jaar bent mag je voor dit rijbewijs gaan.

Motorrijlessen nemen

Ben je eruit voor welk motorrijbewijs je wilt gaan? Dan is het tijd om een rijschool te vinden die bij jou past. Dit is al mogelijk wanneer je 17 jaar bent. Het is slim om al vroeg te beginnen met je motor theorie oefenen. Je kan dit doen net nadat je gestart bent met lessen, maar je kan dit ook al hiervoor doen. Dit kan je helpen tijdens je praktijklessen, waardoor je misschien wel minder lessen nodig hebt.

Lees tip:  Praktische bagageoplossingen voor elke fiets

Het motor theorie examen

Ben je benieuwd naar het theorie-examen voor de motor? Tijdens het theorie-examen moet je 50 vragen beantwoorden. De vragen die je krijgt zijn ja/nee vragen, meerkeuze- en open vragen. Per vraag heb je een aantal seconden om de vraag te beantwoorden. Om te slagen moet je minimaal 44 vragen goed hebben. Direct na het theorie-examen krijg je te horen of je geslaagd bent. Als je gezakt bent kan je kijken op welke onderwerpen je bent gezakt. Hier heb je weer wat aan voor het leren van je examen. Zodat jij de volgende keer wel slaagt. Ben je geslaagd, dan is je examenuitslag 1,5 jaar geldig.

Het motor praktijkexamen

Heb jij je motor theorie examen behaald? En heb je voldoende lessen gehad om je praktijkexamen te kunnen doen? Dan kan je een eigen verklaring invullen. Het CBR kijkt dan of je geestelijk en lichamelijk in staat bent om op een motor te kunnen rijden. Als dit is goedgekeurd kan je je praktijkexamen inplannen. Voor je praktijkexamen moet je je ID meenemen en de officiële uitnodiging van je examen. Na je praktijkexamen krijg je direct te horen of je geslaagd bent.

Geslaagd!

Je bent geslaagd! Je kan nu je rijbewijs aanvragen en deze ophalen in het gemeentehuis. Vaak moet je rond de 5 werkdagen wachten voordat je je rijbewijs op kan halen. Na de wachttijd kan je dan eindelijk motorrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *