2de hands fiets kopen

Tweedehands fietsen Assen

Ben je toe aan een nieuwe fiets maar wil je niet teveel besteden? Dan kun je tweedehands fietsen in Assen kopen. Door een tweedehands fiets te kopen kan je vaak veel geld besparen. Echter neem je wel een het risico om een miskoop te doen. Zo kan je een fiets kopen die achteraf niet zo goed blijkt te zijn. Ook kan je teveel betalen voor een fiets waar achteraf nog veel reparatiekosten bij komen kijken. Om je te helpen bij het kopen van tweedehands fietsen in Assen heb ik dit blog geschreven met tips en dingen waarop je moet letten bij het aanschaffen van een tweedehands fiets.

Waar moet je op letten?

Als je een tweedehands fiets in Assen gaat kopen wil je natuurlijk dat deze wel goed werkt. Soms is het lastig om te bepalen of een fiets nog ‘goed’ is of niet. Vooral als je hier weinig verstand van hebt is het risico groter dat je een slechte fiets koopt of teveel betaald. Om je hier mee te helpen heb ik een aantal punten op een rij gezet waar je op kunt gaan letten

  1. Als eerst is het belangrijk om te bepalen wat voor fiets je zoekt. Denk hierbij eerst aan de ‘maat’ wordt het een kinderfiets, dames of herenfiets? Ook kan dit een mountainbike of racefiets zijn.
  2. Wanneer je weet wat voor fiets je wil kun je een merk uit gaan zoeken. Dit is een optionele stap. Merken die tegenwoorden veel worden verkocht zijn onder andere Batavus, Cortina en Stella. Als je geen specifiek merk zoekt heb je een grotere keuze uit fietsen
  3. Bepaal je budget. Wat hierbij belangrijk is is dat je het budget reëel houd. Er is een kleine kans dat je een goede Batavus fiets voor vijftig euro gaat vinden. Kijk naar je eisen en stel je budget hier op af.
  4. Vraag om advies. In sommige fietsenzaken kun je tweedehands fietsen kopen. Hier kun je dan ook makkelijk advies vragen aan de verkoper aangezien deze persoon er veel verstand van heeft. Als je een racefiets op bijvoorbeeld marktplaats gaat kopen dan is het handig om advies te vragen aan iemand die zelf een racefiets heeft. Deze persoon kan je ook meenemen als je een fiets gaat bekijken.
  5. In het geval dat je een fiets van marktplaats gaat bekijken, stel vragen. Denk hierbij aan wanneer de fiets gekocht is, hoeveel kilometer er ongeveer op is gereden en of de fiets goed is onderhouden. Je loopt altijd de kans dat je met de problemen van een ander opgezadeld wordt.
  6. Doe een inspectie. Als je de vragen die je had hebt gesteld aan de verkoper is het belangrijk dat je de fiets gaat inspecteren. Kijk als eerst naar het frame. Je kan deze controleren op onder andere lekschade. Duw ook even op het frame. Als je gekraak hoort kan dit wijzen op scheuren in het frame. Let ook goed op deuken of bultjes in het frame. Dit kan wijzen op een ongeluk of botsing die in het verleden is gebeurt. Een ander belangrijk gedeelte om te controleren zijn de kettingbladen. Als deze puntig zijn zijn ze namelijk versleten. Om deze te vervangen ben je veel geld kwijt. Verder is het belangrijk om naar de ketting te kijken of deze versleten is. Dit kun je doen door de ketting op het buitenste kettingblad te leggen en kijken of je er een vinger tussen kan krijgen. Is dit het geval? Dan is hij versleten.
  7. Controleer de wielen. Het belangrijkste aan een fiets zijn natuurlijk de wielen. Je wil daarom dat ze soepel lopen. Om hier zeker van te zijn kun je de voor of achterkant van de fiets even op tillen en ze een draai geven. Zo kun je controleren of ze vrij bewegen. Als ze na één ronde al vertragen is er iets mis en kan je de fiets beter laten staan. Het is belangrijk om beide wielen te controleren. Een andere detail dat je graag wil controleren aan de wielen is de spaakspanning. Dit kan je doen door een spaak tegen je duim en de andere tegen je wijsvinger. Doe dit bij meerdere spaken en kijk of je overal dezelfde spanning voelt. Is dit niet het geval? Dan is de kans groot dat er een slag in je wiel zit of komt.
  8. Test de remmen. Als je merkt dat deze zijn versleten kun je misschien wat van de prijs af krijgen. Remblokjes zijn namelijk erg goedkoop om te vervangen. Als je al deze dingen hebt gecheckt is het tijd om een testritje te maken. Test hierbij opnieuw de remmen. Als je een fiets hebt met versnelling is het belangrijk dat je deze ook test. Kijk of ze soepel lopen en of ze direct naar een andere versnelling schakelen wanneer jij dit wil. Maak ook even een aantal goede bochten om te kijken of het stuur goed is.
Lees tip:  Swapfiets: een fietsabonnement dat de moeite waard is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *