Fietsonderhoud

Bij het regelmatig gebruik van uw fiets zal er op den duur af en toe iets kapot gaan. Door uw fiets goed te onderhouden kunt u erger voorkomen en zal de fiets minder mankementen ondervinden. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt bij de fietsenmaker zal de gebruiksduur van een fiets aanzienlijk verlengen. Daarnaast is het verstandig om zelf wat klein onderhoud aan uw fiets uit te voeren. Het neemt weinig tijd in beslag en zal ervoor zorgen dat de fiets door weer en wind soepel blijft rijden. Het is goed om de fiets regelmatig een schoonmaakbeurt te geven. Maak de fiets helemaal schoon met een borstel en een warm sopje. Behandel de ketting rustig met een tandenborstel om overal eenvoudig bij te komen. Onder het spatbord zit vaak vuil dus vergeet deze plek niet mee te nemen. Vervolgens kunt u de fiets afspoelen met een tuinslang, zonder sterke straal of hogedrukreiniger anders komt er water in de lagers van de versnellingsnaaf.

Ketting en kabels smeren

Het is goed om regelmatig de ketting en kabels van uw fiets te smeren om het soepel te houden. Zorg dat de achterwiel van de grond is en draai de trapper rond, vervolgens kunt u de ketting inspuiten met een ontvetter. De ontvetter zorgt voor een beschermend en vuilafstotend laagje op de ketting. Daarna kunt u de ketting insmeren met dunne olie of siliconenspray. Draai de ketting dan paar keer rond, zodat de olie zich goed kan verspreiden. Het overtollige smeermiddel kunt u verwijderen met een droge doek. 

Nu gaan we naar de kabels van de remmen en de versnellingen kijken om die te onderhouden. De kabels van de remmen en versnellingen zijn bij de meeste fietsen eenvoudig los te klikken. Maak deze kabels eerst schoon en droog met een doek om ze daarna in te smeren met hetzelfde smeermiddel, als wat u bij de ketting heeft gebruikt. Daarna kunt u de kabels weer vastklikken en controleren of de remkabels goed zijn aangespannen. Bij een te losse remgreep is het beter om de kabel wat strakker aan te spannen. Het aanspannen kunt u regelen via een stelschroef bij de remgreep, die u een paar slagen naar buiten kunt draaien.

Lees tip:  Racefietsen en fietsenmaker speciaal voor racefietsen

Tips voor uw fiets in de winter

Tijdens de winter krijgt uw fiets ook een stuk meer te verduren. Het is daarom een goed idee om de fiets in de winter wat extra aandacht te geven. Hier enkele tips om de wintermaanden beter door te komen met uw fiets:

  • Bij glad weer is het beter om de zadel iets lager te zetten. Op deze manier komt u beter bij de grond en kunt u beter anticiperen op valpartijen.
  • Het is beter om uw fiets binnen te stallen op een warme en droge plek, zodat die langer mee gaat.
  • Voor een elektrische fiets is het goed om de accu op een droge plek te bewaren en op te laden, het liefst op kamertemperatuur. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *