Kinderhelmen, waarom?

Waarom een kinderhelm?

Waarom is een kinderhelm zo belangrijk? En wat voor soorten kinderhelmen zijn er? Dat gaan wij jou uitleggen in deze blog. Een kinderhelm kan heel erg belangrijk zijn en kan een erge blessure of beschadiging voorkomen. Daarom is het zo belangrijk om een helm te dragen. Een helm hoeft niet eens zoveel geld te kosten, het moet gewoon een harde klap kunnen opvangen. De extra laag op de helm vertraagd deze impact. Het zou zonde zijn als je kind wat overkomt als je dat geld had willen besparen! Voor kinderen is een kinderhelm eigenlijk nog belangrijker dan bij een volwassen mens omdat kinderen nog niet een voldoende ontwikkelde schedel hebben. De kans op breuken in de schedel is dus veel groter dan bij een volwassen. Een kinderhelm is niet alleen nodig bij een kind die zelf een kinderfietsje heeft, maar ook wanneer het kindje in een kinderzitje voorop of achterop zit. Omdat volwassen meestal hoge snelheden halen kan het erg gevaarlijk zijn voor een kind om geen kinderhelm te dragen!

In Nederland is het niet verplicht om perse een helm te dragen tijdens het fietsen, in Duitsland is dit een ongeschreven regel dat kinderen wel altijd een helm dragen tijdens het fietsen. Er bestaat eigenlijk geen minimale leeftijd voor een kinderhelm. Dit verschild per kind hoe ver het hoofd is met groeien. We praten hier om de hoofdomtrek. De allerkleinste helmen hebben namelijk meestal een omtrek van 43 cm. De minimale hoofdomtrek van een kinderhelm is meestal 47 cm. Dit is de hoofdomtrek die het best past en het best veilig is. De helm moet namelijk wel echt stabiel en goed vast zitten op het hoofd om het kindje te kunnen beschermen. Wanneer het kindje nog te jong is voor een helm kan hij zijn nek overbelasten door een te zware helm. Als het kindje een ongeluk heeft tijdens het dragen van een te zware helm kan hij hier juist extra meer last van krijgen en werkt het juist slechter om een helm te dragen. Een goede helm kan dus veel klachten voorkomen!

Lees tip:  Racefietsen en fietsenmaker speciaal voor racefietsen

Waar moet je opletten tijdens het kopen van een kinderhelm?

Er zijn veel verschillende soorten kinderhelmen om het zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. Zoals eerder uitgelegd is het dus belangrijk dat de helm niet te zwaar is voor het kind en stabiel op het hoofd zit. Hier zijn verschillende tips waar je op kan letten tijdens het kopen van een kinderhelm:

1. De helm moet niet te zwaar zijn.

2. De helm moet perfect passen op het hoofd, koop dus niet een helm op groei.

3. Probeer verschillende helmen.

4. Zorg dat de verstelbare bandjes stevig zitten en niet knellen bij de keel.

5. Vervang de helm wanneer deze te klein is of wanneer het kind is gevallen op de helm.

De helm moet perfect zitten zodat de helm volledig de impact verminderd. Het is dus erg belangrijk om niet te zeggen van “mijn kindje moet nog groeien” omdat de helm echt perfect moet zitten. Houd dus deze maattabel aan. Ook is het belangrijk om verschillende helmen te proberen zodat je zeker weet dat je de goede helm koopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *