Stoelfiets

Stoelfiets

De stoelfiets bestaat al een lange tijd en wordt tegenwoordig nog veel gebruikt. Daarmee is meteen het bewijs geleverd dat niet alles geavanceerd hoeft, want aan kracht en werking heeft de stoelfiets nooit iets aan kracht ingeboet. Door met dit apparaat te trainen, kun je tegelijk aan verschillende zaken werken. Je zou dus inderdaad kunnen stellen dat deze fiets een uitstekend en multifunctioneel trainingsapparaat is.

 Zo versterk je de beweeglijkheid in heel je bewegingsapparaat

Fietsen op de plaats, dat is in essentie wat je doet als je gebruik maakt van de stoelfiets. Op die manieren train je dus je beenspieren. Je kunt echter ook je armspieren trainen. In dat geval plaats je de fiets op tafel of een verhoging en gebruik je niet je benen maar je armen. Let er wel op dat je armen voldoende bewegingsvrijheid genieten en dat je niet alles van tafel zwaait als je fanatiek aan de slag gaat. De stoelfiets is relatief licht en dat maakt het apparaat mobiel. En dus kun je met de stoelfiets voor kantoor ook onder je werk gewoon blijven trainen. Zelfs als je bij vrienden op bezoek gaat neem je het trainingsapparaat probleemloos mee. Als gesproken wordt over de stoelfiets, dan wordt gesteld dat je die gebruikt om de beweeglijkheid in heel je bewegingsapparaat te versterken.

Als de bloedtoevoer naar de benen niet optimaal is

In de praktijk wordt vaak van dit apparaat gebruik gemaakt als de bloedtoevoer naar de benen niet optimaal is. Als de bloedsomloop versneld moet worden, is de stoelfiets daar het aangewezen trainingsapparaat voor. Vaak ongemerkt, zorg je er met de fiets voor dat dit proces versneld wordt en kunnen klachten snel verdwijnen. Belangrijk is wel dat je het apparaat voldoende blijft gebruiken. De fiets is ook binnen de wereld van revalidatie een praktisch apparaat dat veel wordt ingezet.

Lees tip:  Fietsonderhoud

Koop zelf een fiets om thuis te trainen

Je gebruikt de stoelfiets met trapondersteuning ook als gebleken is dat je minder spierkracht in armen en benen hebt. Met de stoelfiets kun je ervoor zorgen dat je wint aan spierkracht. Mensen komen vaak met de ‘fiets’ in aanraking tijdens een behandeling. Als de behandeling stopt wordt vaak aangeraden om zelf een dergelijke fiets te kopen, om zo te kunnen blijven werken aan de spierkracht en de beweeglijkheid.

Maak het zwaarder en lichter

Ondertussen zijn er verschillende varianten van het apparaat beschikbaar. Meestal wordt aangeraden een uitvoering te kopen die speciaal is gemaakt voor de heupen, enkels en de knieën. Door gebruik te maken van dit toestel, houd jij je spieren steeds soepel. Het mooie is dat je zelf de weerstand kunt bepalen, je kunt het fietsen dus zwaar en licht maken. Het is maar net wat precies de doelstelling van het gebruik is. Normaliter voer je de weerstand naarmate je het apparaat langer gebruikt steeds verder op. 

Nog een voordeel is de mobiliteit van het trainingsapparaat. Het is gemakkelijk op te bergen en je neemt het dus ook eenvoudig overal mee naar toe. Zo zet je de fiets met gemak onder je bureaustoel op het werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *